maisema_rasti.jpg

Etusivu

Miia Niittynen ja Anton Kuukka suunnistuksen SM-erikoispitkän voittoihin

.

Suunnistuksen SM-kausi päättyi sunnuntaina Vantaalla käytyyn erikoispitkän matkan kilpailuun. Suunnistuksen maratonmatkan pääsarjojen voitot lähtivät Tampereelle Kooveen Miia Niittysen ja Tampereen Pyrinnön Anton Kuukan mukana. Sipoonkorven maastoissa kulkenut SM-erikoispitkä matka oli samalla Pihkaniskojen 50-vuotisjuhlakilpailu.

SM-erikoispitkä matka keräsi Vantaan Hakunilaan yli 1300 suunnistajan joukon. Mitaleita ratkottiin 31 sarjassa 15-vuotiaista 85-vuotiaisiin. Niin miehissä kuin naisissa kilpailun mitalit ratkesivat lopulta aivan kilpailun lopussa Hakunilan urheilupuiston polkuverkostossa. Naisissa vahvin oli Kooveen Miia Niittynen, joka otti kilpailussa ensimmäisen Suomen mestaruutensa. Niittynen oli tyytyväinen ilman suurempia virheitä sujuneeseen suunnistukseensa. Ensimmäinen SM-kulta ilahdutti pari viikkoa sitten Helsinkiin muuttanutta ja Mäkelänrinteen urheilulukion suunnistusvalmentajana aloittanutta naista.
 
Monipuolisista hajonnoista huolimatta naisten terävin kärki pysyi tiiviinä aivan viimeisiin kilometreihin saakka. Hopeaa naisissa otti 11 sekunnin erolla voittajaan IFK Göteborgin Kirsi Nurmi. Pronssille 18,2 kilometrin rutistuksessa yli Tampereen Pyrinnön Saila Kinni.
 
- Kausi on ollut vaikea ja oli mukava saada mitali täältä. Tänä vuonna tasokin oli aika kova. Loppu oli todella fyysinen, mutta tänään olin lopussa vähän kovempi kuin muut. Tiesin, että Kirsin kiri on kova, joten yritin vain juosta kovaa karkuun, Niittynen kertoi voiton avaimista.
Myös pronssille suunnistanut Saila Kinni myönsi, että Niittysen loppuvetoon ei ollut tänään mitään sanomista. Kinni oli tyytyväinen päivän kulkuun, vaikka joutuikin lopussa taipumaan.
 
- Perhosten jälkeen jouduin tekemään pari välikiriä, kun kärki meni vähän edellä. Suoritukseen voin olla tyytyväinen. Loppu oli kyllä melkoista otatusta ja Miia oli tänään selvästi vahvin. Tämä oli hyvä lopetus kaudelle, Kinni iloitsi SM-pronssistaan.

Kuukalle ensimmäinen mitali aikuisissa
Tampereen Pyrinnön nuori Anton Kuukka saattoi olla tyytyväinen maalissa, kun kaulaan ripustettiin ensimmäinen aikuisten SM-mitali. Kuukka pysyi läpi kilpailun kärjessä lopulta pronssille jäänen Helsingin Suunnistajien Einari Heinaron kanssa. Kultamitalin mies kertoo ratkenneen taktisesti onnistuneen suorituksen.
 
- Yllätyin, kuinka hyvin jaksoin. Osasin säästellä matkalla voimia ja yritin ottaa radan mahdollisimman kevyesti. Lopussa olisi voinut loppukiri irrota, jos olisi ollut tarvetta, mutta kyllä tämä oli aika maksimisuoritus. Kolme vuotta olen yrittänyt pärjätä aikuisissa, joten kyllä tämä hyvältä tuntuu, nuorten MM-mitalisti Kuukka iloitsi.
 
Hopeaa 25 kilometrin radalla otti lopussa tasaisen vahvasti kärkeen noussut Angelniemen Ankkurin Mikko Sirén. Maalissa villeihin jes-huutoihin innostunut mies kertoi tunteiden nousseen pintaan tuloksen selvittyä. Turkulainen kertoo parin edellisen vuoden olleen monella tapaa hankalia ja vaikka tämä kausi on ollut aikaisempia parempi, tärkeissä paikoissa on tullut epäonnistumisia.
 
- Mietin tosi huonosti sujuneen SM-yön jälkeen, viitsinkö edes lähteä erikoispitkälle. Alussa tuli pientä hässäkkää, mutta lopussa menin yksin ja sain mennä omaa vauhtia. Vähitellen alkoi tulla selkiä vastaan. Mitä pidempi matka, sen hauskempaa, Siren iloitsi pitkän taistelun jälkeen tulleesta mitalista.
 
Nyt kolmannen kerran SM-pronssia erikoispitkällä matkalla otti Helsingin Suunnistajien Einari Heinaro. Mies oli sijaansa pettynyt, sillä mielessä oli jo hopeamitali.
 
- Suunnistus sujui ihan asiallisesti ja maastohan oli todella nautinnollista. Lopussa alkoi hyydyttämään, mutta luulin, että olimme Antonin kanssa kahdestaan ja en painanut ihan täysillä loppua. Sirén pääsi yllättämään ja se harmittaa. Tämä oli minulle matkan kolmas pronssi, joten olisi sen voinut jo kirkastaa, lähes koko kilpailun kärjessä suunnistanut Heinaro harmitteli.
 

Maastosta kuvia Anton Kuukasta ja Miia Niittysestä